diumenge, 12 de gener del 2020

12 CLAUS PERQUÈ SÀPIGUES COM PRENDRE BONES DECISIONS - SERGIO FERNÁNDEZ

Problemes a l'hora de prendre decisions:
1. Decidim tot el temps i no som conscients.
2. Pensem més en el que perdem en lloc del que guanyem: Paràlisi per l'anàlisi.
3. Retardem la presa de la decisió: decidim sobre coses que no són importants, abans de prendre les decisions que són realment importants, és a dir, passem per a després el que hauríem de decidir ja. En Sergio ens recomana acotar un temps per pensar cada dia.
4. La por a equivocar-nos: ens fa por cometre errors. En Sergio ens fa donar-nos compte que l'error forma part del procés de l’èxit i que, per tant, és necessari equivocar-se abans.

12 claus perquè sàpigues com prendre bones decisions:
1. Cap decisió és gratis. Totes les decisions, tant les que prens com les que no prens, tenen una conseqüència.
2. No és el mateix decidir bé que encertar: pots prendre tot el procés de la decisió correctament, i tot i això equivocar-te. Però si t'equivoques i fas l'aprenentatge que la vida t'està brindant, al final sempre encertes. En canvi, si no aprens de l'error, et tornaràs a equivocar.
3. Has de tenir clar que és prioritari i que és secundari en la teva vida. Escriu cinc coses importants de la teva vida i posa-les per ordre, i cada vegada que hagis de prendre una decisió rescata aquesta llista i mira com afectarà això a aquestes cinc coses, si les afavoreix estaràs prenent la decisió correcta i si no les afavoreix, estaràs prenent la decisió errònia.
4. Establir tallafocs: límits que tu no passaràs quan prenguis decisions. Prens la decisió abans d'haver de prendre la decisió, és a dir, fer coses que t’obliguin a prendre la decisió correcta més endavant. Jo prenc la decisió ara que aquest és el meu límit.
5. Si has pres una decisió dolenta, abandona. La vida és massa curta per insistir en coses que no t'aporten res.
6. Explica’t la veritat quan estiguis decidint entre diversos escenaris. Pren decisions que saps que realment podràs complir, no et proposis objectius exagerats que saps que no podràs aconseguir.
7. Valora el pitjor escenari possible. Has de conèixer el pitjor escenari que pot succeir de la decisió que vagis a prendre. Si et trobes en el pitjor escenari, el coneixes i pots afrontar-lo, llavors saps que pots prendre aquella decisió.
8. Simplifica, queda't amb dos o tres escenaris.
9. Sempre pensem que hem de prendre decisions amb rapidesa. Només molt poques són realment urgents. En Sergio ens recomana esperar i comprovar a veure si realment són urgents aquestes decisions, si poden esperar llavors vol dir que no cal prendre la decisió ara amb urgència.
La qualitat de la teva vida dependrà del fet que prenguis profundament decisions ràpidament com més aviat millor, no podem anar postergant decisions perquè al final no decideixes res.
10. En qualsevol decisió, el procés no acaba quan ho pensem si no quan entrem en acció. No només val prendre la decisió, s'ha de realitzar també, perquè si no, no has pres la decisió, encara l'estàs decidint. L'acció és el pont que uneix els pensaments amb els resultats. No prens la decisió veritablement fins que no entres en acció.
11. El camí de l'heroi: quan una persona inicia el camí de convertir-se en un heroi, tindrà una sèrie de coses que es trobarà pel camí. Una és, que trobarem persones que ens ajudaran i una altra és que trobarem persones que no ens ajudaran, sinó que ens frenaran. Has de saber que això et passarà. Quan tu comuniquis que tens pensat prendre una decisió, et trobaràs amb dos tipus de persones i has d’identificar-les.
12. No prenguis una decisió sense veure que guanyen totes les parts implicades.

7 claus a tenir en compte amb un mateix a l'hora de prendre decisions:
1. Visualitza les diferents opcions i observa com se sent el teu cos. El teu cos té més informació que tu sobre la decisió correcta o incorrecta. El teu cos té la informació de quina és la decisió correcta abans que la tingui la teva ment.
2. Quan hagis de prendre una decisió pregunta't, estic prenent aquesta decisió des de l'amor o l'estic prenent des de la por? Prendre la decisió des de l'amor és posant el focus en què vols que passi i prendre la decisió des de la por és posant el focus en què no vols que passi. O prens la decisió des de l'amor per apropar-te a allò que desitges o la prens des de la por per allunyar-te d'allò que no desitges.
3. Quan hagis de prendre una decisió pregunta't, estic prenent aquesta decisió per fer feliç a una altra persona? Si estàs fent alguna cosa per fer feliç a una altra persona, això genera ressentiment o culpa i l'altra persona veurà que ens fallem a nosaltres mateixos, cosa que causarà que deixi de tenir respecte cap a nosaltres.
4. Si no et fa feliç ara aquesta decisió, no et farà feliç més endavant. Estem acostumats a pensar que esforçant-nos avui obtindrem un resultat demà.
5. Assumeix que li cauràs malament a algú. Assumeix que la decisió correcta implica que li caus malament a algú.
6. Qualsevol decisió que prengui ha d’incrementar la meva pau interior.
7. Guarda silenci una estona per poder prendre les millors decisions. Això t'ajuda a reconnectar amb la saviesa interna que sempre ha estat allà.


12 Claves para que sepas cómo tomar buenas decisiones ⎮Sergio ...


PEHIS I GOLDSTEIN

PEHIS (Programa d’Ensenyament d’Habilitats d’Interacció Social):
És un programa cognitiu-conductual d’ensenyament sistemàtic d’habilitats socials a nens/es i adolescents a través de persones significatives com companys/es, famílies i professors.
Els contextos són l’escola i la família.
L’objectiu és promocionar la competència social en infància i adolescència.
El seu procediment és el següent:
               1.    Instrucció verbal, diàleg i discussió.
               2.    Modelatge.
               3.    Pràctica.
               4.    Feedback i reforç.
               5.    Tasques per a casa.

Goldstein: mètode estructurat:
Per a Goldstein, les habilitats socials són un conjunt d’habilitats i capacitats (variades i específiques) per al contacte interpersonal i la solució de problemes tipus interpersonal i/o socioemocional. Aquestes habilitats i capacitats s’apliquen en activitats des de bàsiques fins avançades i instrumentals.
Defineix aquest procediment com un aprenentatge planificat i sistematitzat de les conductes específiques conscientment requerides per l’individu.
                1.    Per un funcionament efectiu i satisfactori.
                2.    Durant el major temps possible.
                3.    Una àmplia varietat de contextos interpersonals, positius, negatius i neutres.
L’aprenentatge de les habilitats socials s’estructura en quatre moments fonamentals:
1.    Modelatge.
2.    Interpretació.
3.    Crítica.
4.    Generalització o transferència.

Semblances:
Els dos mètodes tenen incorporat el pas del modelatge en el seu procediment, ja que utilitzen un procediment d’aprenentatge bastant semblant.
Les habilitats socials estan orientades pels objectius i les regles de la situació. Els dos mètodes tenen un objectiu didàctic i metodològic.

Diferències:
Com podem observar el mètode PEHIS està orientat tant a la infància com a l’adolescència, en canvi el mètode Goldstein només està orientat a l’adolescència.

DINÀMIQUES

El Telèfon:
Per realitzar aquesta dinàmica ens hem de posicionar en forma de rotllana. A continuació, una de les companyes s’ha d’oferir voluntària per iniciar el joc, ella haurà de pensar en una frase no gaire complicada. La dinàmica consisteix en el fet que la companya, la qual ha pensat la frase, ha de passar la frase a la companya del seu costat, xiuxiuejant-se-la a l’orella. La companya que ha rebut la frase ha de fer el mateix amb la companya del seu costat, i així successivament fins que la frase torni a arribar a la noia que l’ha pensada. L’objectiu és que la frase final sigui la mateixa que la noia ha pensat i dit al començament.

Entrar dins del cercle:
Per realitzar aquesta dinàmica ens hem de posicionar en forma de rotllana, i una de les companyes s’ha d’oferir voluntària. La dinàmica consisteix en el fet que les companyes que formen el cercle no deixin entrar la companya que s’ha ofert voluntària dins del cercle. Només la poden deixar entrar en el cercle si la companya demana “si us plau” per entrar dins.

El malentès en forma de dibuixos:
Per realitzar aquesta dinàmica dues companyes s’han d’oferir voluntàries. Cada companya voluntària haurà de descriure un dibuix, dels quals un tindrà més dificultat que l’altre. La companya que tingui el dibuix més fàcil serà la que començarà. La companya ha de descriure el que veu en el dibuix a la resta de les companyes, i elles hauran de dibuixar-lo. La companya descriurà el dibuix dues vegades, la primera vegada les companyes no li podran consultar cap pregunta ni dubte, en canvi a la segona vegada les companyes podran consultar-li qualsevol pregunta o dubte, però la companya només podrà contestar sí o no. Un cop realitzat aquest dibuix, l’altra companya voluntària haurà de fer el mateix amb el dibuix més complicat.

La fila muda:
Aquesta dinàmica consisteix a ser capaces de classificar-nos per ordre d’edat (de la més petita a la més gran) i per ordre d’altura (de la més baixa a la més alta) sense parlar, només mitjançant gestos i sorolls.

Dibuix entre dos:
Per realitzar aquesta dinàmica ens hem de col·locar en parelles. Cada parella tindrà un full i entre les dues, sense poder utilitzar la parla com a mètode de comunicació, hauran de realitzar un dibuix. Podran comunicar-se a través de signes i gestos per poder posar-se d’acord sobre què aniran dibuixant.




Plantilla - El malentès en forma de dibuixos


Plantilla - El malentès en forma de dibuixos

ELOGI DEL MALENTÈS

El divendres 15 de novembre del 2019 vam anar a Can Palauet per poder assistir a una exposició anomenada l’Elogi del malentès.
Elogi del malentès és una exposició itinerant del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb el M|A|C Mataró Art Contemporani.
Aquesta exposició et fa adonar-te que no tothom tenim la mateixa percepció de la realitat, que una mateixa paraula pot voler dir una altra cosa, i per tant no té un sol significat.
El malentès fa que el llenguatge no sigui tan eficaç com a sistema de comunicació, ja que cada representació està determinada per la perspectiva cultural, social i emocional de cadascú. Nosaltres només coneixem com són les coses a través de la nostra percepció i la nostra interpretació, però hem de tenir en compte que hi ha la possibilitat que els altres ho vegin de manera diferent i per tant, no sabem com són les coses realment.
Hem d’acceptar i entendre que sempre existirà la possibilitat de veure la realitat de diferents maneres i això ens pot ajudar a descobrir punts de vista alternatius.
Elogi del malentès aprofita aquesta situació per alterar el que ens ve donat. Les artistes d'aquesta exposició busquen assenyalar aquesta tensió a base de confrontacions, errors, disfresses, interrupcions, històries sense ordre, llegides entre línies o fora de context. Cada una inventa les seves pròpies estratègies per desafiar tant a la nostra imaginació com les nostres relacions.
L'exposició comença deixant un espai al visitant per explorar i reflexionar sobre cada obra. Un cop donada la primera ullada, caldrà fixar-nos en els malentesos que oculta cada una de les obres. Els malentesos estan ocults en forma d'error, metàfora, il·lusió òptica...





Illusion - Andrea Gómez


Ayuda Humanitaria (El concurso y El desenlace) - Núria Güell


Les pedres del camí - Anna Dot 


Parallel Encyclopedia #2 Extended - Batia Suter


TGWNDOHM / Siempre podemos seguir siendo amigos - Lua Coderch


(literally) - Mar Arza


En va (operativa) - Mar Arza


TEST DE PERSONALITAT

Has obtingut un resultat MITJÀ (Puntuació: 5,52 / 10):
Una puntuació alta en aquest test reflecteix uns trets de personalitat molt pronunciats. Una personalitat molt marcada pot ser signe de seguretat en nosaltres mateixos i en les nostres idees, però els extrems no solen ser bons. Puntuar tan alt també pot reflectir un caràcter egoista, amb tendència a l'explosió emocional i poc control sobre les nostres conductes. Buscar l'equilibri en la nostra personalitat és un pas molt important per poder portar una vida lliure de conflictes. Una puntuació mitjana sol ser signe d'uns trets de personalitat dins del normal. Això implica un bon control sobre les nostres emocions i una correcta gestió de les situacions. Saber mantenir les formes i respectar els nostres desitjos i el nostre caràcter és fonamental per tenir una bona salut mental. L'equilibri és la clau en la teràpia orientada a la personalitat. Puntuar baix en aquest test pot reflectir un problema en mostrar la nostra personalitat, això no vol dir que no la tinguem, sinó que solem apartar els nostres desitjos i posar per davant les emocions alienes. És important no deixar-se portar pels altres i respectar els nostres sentiments. Si la teva puntuació reflecteix nivells baixos de personalitat, és important treballar l'autoestima i fonamentar correctament el nostre caràcter.

Les meves dues puntuacions més altes són:

Nivell d'amigabilitat:
8 ALT
Aquesta puntuació alta fa referència a una persona que li agrada la gent i establir relacions amb altres.
Penso que aquesta puntuació és encertada, ja que considero que sóc una persona bastant oberta amb les persones i amb facilitat a l’hora de conèixer gent nova.

Nivell d'ordre i neteja:
9,25 ALT
Aquesta puntuació alta fa referència a ser un individu autosuficient que acostuma a prendre decisions sense preocupar-se per les opinions dels altres, preferència a estar sols la major part del temps i fer les seves coses sense demanar ajuda als altres.
Penso que aquesta puntuació no és del tot encertada, ja que considero que no ha representat el que jo volia transmetre. Considero que sóc una persona que té en compte i es preocupa per les opinions dels altres. Per una altra banda, sempre que ho permet l’ocasió, prefereixo estar acompanyada de gent que no pas estar sola.
No obstant això i amb relació a la puntuació, estic d’acord en tota la part que fa referència a l’ordre i neteja, ja que tinc una gran obsessió en què les coses sempre tinguin un determinat ordre i es mantinguin sempre netes.

Les meves dues puntuacions més baixes són:

Nivell de reserva cognitiva:
2,25 BAIX
Aquesta puntuació baixa fa referència a persones genuïnes, obertes, directes i sinceres que no s'esforcen per impressionar als altres.
Penso que aquesta puntuació és encertada, ja que sóc una persona molt natural que no té problemes a l’hora de dir el que pensa i que actua sense preocupar-se  que pensaran o diran els altres.
Per poder millorar com a persona, hauria de pensar més les coses abans de dir-les o fer-les i no ser tan espontània ni impulsiva.

Nivell d'introversió:
2,25 BAIX
Aquesta puntuació baixa fa referència a persones que tenen preferència per estar en grup la major part del temps i prendre les decisions basant-se en el que pensen altres i el que estableix la societat, en comptes d'utilitzar el seu propi judici. Necessitat de sentir que es pertany a un grup on s'és acceptat i estimat.
Penso que aquesta puntuació és encertada, ja que sóc una persona que necessita estar sempre la major part del temps acompanyada d’altra gent i evito, sempre que sigui possible estar sola.
Per poder millorar com a persona, hauria d’intentar prendre les decisions que se’m presentin a la vida mitjançant el meu propi judici i no esperant l’opinió dels altres.




PENSANT EN ELS ALTRES - TOSHIRO KANAMORI

Aquest documental tracta de l’evolució que té un grup d’alumnes de la classe de 4t de primària d’una escola japonesa. Podem observar com Toshiro Kanamori, el professor encarregat de portar la classe de 4t aquest any, afronta els problemes, conflictes i successos que van sorgint en el grup a mesura que transcorre l’any. Es pot veure com Toshiro Kanamori implementa una metodologia basada en la felicitat i en l’empatia.
Una de les coses que més m’han cridat l’atenció, és el fet que faci escriure als seus alumnes un diari personal cada dia perquè d’aquesta manera puguin expressar allò que senten o pensen dels problemes o situacions que succeeixen.
L’objectiu principal que té Toshiro Kanamori a través de les activitats que proposa (com per exemple el diari personal), és aconseguir que els seus alumnes tinguin compassió i empatia entre ells i es moguin a través de les emocions i els sentiments.
Cal destacar que els estudiants japonesos no tenen exàmens fins quart de primària. Per la cultura japonesa, els coneixements acadèmics no són el més important; sinó els valors com el respecte, la paciència, la generositat, la compassió, la disciplina, el control i la cura de la natura.
Després de visionar el documental, penso que la metodologia que imparteix el mestre Toshiro Kanamori ens ha de servir com a model per a un futur i l’hauríem de tenir molt en compte dins de l’àmbit educatiu.


Pensando en los demás: Aprendiendo a ser felices - Emocionario


TANCAMENT DEL BLOG

Aquesta és l’última entrada que postejaré en aquest blog. Espero que tota la informació i opinió que us he compartit a través d’aquesta pla...